søndag 16. november 2014

Gudrun og Gudrun, færøysk strikkeplagg på sitt beste

Noen som kjenner igjen genseren på bildet?. Den ble kjent gjennom den danske serien "Forbrytelsen" i 2007 og med dét tok salget av for denne strikkebedriften.

I november og desember vil det færøyiske merket Gudrun og Gudrun ha en pop up butikk på Paleet i Oslo hvor de skal vise frem færøyisk strikke mote og kultur.

"Vi er naturligvis he i Oslo for å videreformidle Færøyisk kultur, men vi håper selvsagt også at nordmennene liker og vil kjøpe våre autentiske færøyiske strikkeplagg"
- Gudrun Rogvadottir, daglig leder

Gudrun & Gudrun består av Gudrund Rogvadottir og Gudrun Ludvig. Begge to har hatt fartstid ute i den store verdenen, men vel hjemme og med føttene godt plantet på Færøyisk jord oppdaget de at all skinn og ull fra sauene på øya ble brent. Dyrene på øyene ble avlet frem for mat produksjon og dette ville damene gjøre noe med og utnytte ressursene som fantes. De ønsket skape en bærekraftig industri hvor hele dyret blir brukt.
Ti år har gått siden designerduoen startet opp og de har klar å gjøre seg bemerket i den store moteverden. Klærne blir solgt i 60 butikker i 15 land. Flaggskipbutikken ligger i Tórshavn på Færøyene og nå får vi muligheten til å oppleve og se deres plagg i deres første utsalg i Norge.
Du vil også kunne beskue utstillingsprosjektet «The Weather Diaries» fra kunstnerduoen Sarah Cooper og Nina Gorfer med installasjon og fotografier. Jeg tenkte i mitt enkle sinn tenkte at disse skjørtene var stilige og så for meg MiniMeg i et av disse instalasjonen. Heldigvis for meg var det flere som trodde dette var noe annet en en utstilling. Jeg hørte en lure på om det var lamper.
Alle plaggene til Gudrun og Gudrun er håndstrikket, plaggene er strikket enten av færøyiske damer eller damer i Jordan og Peru. Kvinnene i Jordan er med i en selvstendighetsprosjekt og duoen mener at for at kvinner skal kunne være selvstendige så starter det med muligheten til å kunne tjene sine egne penger. 
Gudrun og Gudrun tenker miljø og etikk, de kjenner til deres leverandørers verdier og all er land innen for EU og alle følge miljømessige og etiske regler fastsatt av EU.

Under åpningen av pop up butikken var den færøyiske sjefskokken Gutti Winther  der for å gi oss en smak av færøyene. Det sies at Færøyene er det nordiske kjøkkens vugge. Klimaet er preget av Golfstrømmen med milde vintre og friske somre. Råvarene er rene og naturlige. Rettene enkle og smakfulle. Kortreiste, nordiske delikatesser, viltvoksende urter og fritt beitende sauer er bare noen av ingrediensene til færøyisk kulinarsk opplevelse.
Gutti har en bakgrunn som lærling hos L'Angleterre og som head chef på Tight og Alma i Chp. Han er også tilbake til barndomsøyene og er nå TV-vert og medlem i arbeidergruppen i Ny Nordisk Mat og annerkjent kokk i Spiskamsrid.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...