fredag 26. oktober 2012

Magnoliagrenene med de falske blomstene i entreen har endelig blitt byttet ut.
Trollhasselen i hagen har vokst litt og hadde noen grener som vokste  litt i hytt og gevær, så da var det bare å finne frem saksa og klippe med glede.
  Med barn i hus og som har vokt opp delvis i det store utland, så har vi hengt oss på halloween trenden. Her gjøres det klart til halloweenfest.

Noen gamle slektninger og mange eldre synes ikke noe om halloween, 1. fordi barna går å tigger om godt, 2. De fæle kostymene
Vet dere hvorfor man kler seg ut på halloween?
Før i tiden trodde man at på natten før allesjelersdag at grensen mellom vår verden og den andre siden hvor de dødes sjeler, feer og underjordiske var så tynn at de kunne komme over i vår verden. Man ønsket gjerne besøk av de kjente og kjære som hadde falt fra og annet hyggelig besøk, men de slemme og onde kunne komme igjennom også, derfor kledde de seg ut for å skremme vekk de onde, mon tro om man ikke skremte vekk de man ville ha besøk av også;)
Unge men gikk også fra hus til hus for å samle inn mat og brensel til den store festen på alle sjelersdag og man feiret ofte med et stort bål
Etterhvert har kristendommen tatt over og jeg har lest at på 1200 var det vanlig å bake sjelskaker som man delte med hverandre for alle kristne sjeler. Man ba gjerne for de stakkars kristne sjelene som ventet i skjærsilden, fattige barn på den tiden gikk rundt å tigget etter sjelskaker for å tilby å be for de som ventet.
Så til dere som ikke forstår seg på Halloween, hold et åpent sinn og finn ut hvorfor man feirer og kanskje de da gir mening.
Ikke det at jeg tror at våre små håpefulle kommer til å be for sine naboers aner i håp at renselsestiden i skjærsilden vil bli kortere, de vil bare ha godt de;)

Dette er en kortfattet oppsummering av hva jeg vet om dagen eller tror jeg vet om dagen.

Det er mange som er mer for å gå julebukk og det er også opprinnelig fra en gammel hedensk tradisjon, hvor man kledte seg ut med geiteskinn og bukkehode og gikk fra hus til hus og fikk servert mat til de man var hos klarte å gjette hvem som hadde kledt seg ut. Senere ble dette også kristnet til at man sang fra hus til hus og ble belønnet med godter eller at en i husholdningen måtte være med videre og synge.

Dette er ikke et innlegg for å konvertere noen den ene eller den andre veien, men litt info om hvorfor man feirer dagen. Det viktigste jeg gjør på allehelgensdag er å tenne lys på graven til mine kjære.

1 kommentar:

 1. Hei!

  Jeg må nok si meg uenig i det du sier. Det er så visst ikke bare de eldre, men mange i vår generasjon også:-) Jeg kan kun snakke for min egen del,jeg synes at fokusert blir feil jeg da. Det er faktisk det å tigge godteri som er målet for de fleste her i Norge, og dette er jo en tradisjon fra et annet land. Hadde det enda vært, for å feire de dødes sjeler, som de gjør i amerika etc, hadde det vært noe annet:-)
  Og, jeg er mer for julebukk tradisjonen enn denne, og jeg kan ikke kalle meg for gammel! ;-)

  Ellers, så synes jeg trollhasselen var flott! ;-)
  Klem:-)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...